Flamencosta

 

Flamenco on Andalusiassa kehittynyt Espanjalainen musiikki- ja tanssilaji.

Tanssijat käyttävät tanssiessaan toisinaan viuhkaa, kastanjetteja tai huivia. Kengissä on korkeat korot, ja niiden pinnassa käytetään useimmiten nahkaa tai mokkakangasta.

Tanssijoiden päällä nähdään usein naisilla värikkäitä feriamekkoja tai -hameita, jotka sisältävät kerroksittain röyhelöitä, tai jopa pitsiä, sekä erilaisia kuvioita. Miehillä yleisempää on suorat housut, kauluspaita ja liivi.

Flamenco oli alun perin laulua ilman soitinsäestystä, mutta myöhemmin sille vakiintuivat säestyssoittimiksi flamencokitara, ja lyömäsoittimia. Rytmi on flamencossa tärkeä osa. Tanssijoita voi säestää esimerkiksi vain taputtamalla rytmiä.

Flamenco jakautuu yli viiteenkymmeneen eri tyylilajiin eli paloon. Eri tyylilajeista voi olla jopa tuhansia eri variaatioita ja lisää syntyy jatkuvasti. Laji sisältää oman rytmiikkansa sekä musiikillisen että liikkeellisen ominaispiirteensä. Keskeisiä lajeja ovat muun muassa Siguiriyas, Bulerías, Alegrías, Soleá, Tangos, Fandangos ja Tientos.

 

Nykyflamencon yleisimmät vaikutteet ovat musiikissa Latinalaisen Amerikan salsa ja rumba. Sitä toteutetaan käytännössä lähes kaikilla mahdollisilla instrumentaatioilla eri yhteyksissä, mutta vaikka esimerkiksi alun perin perulainen rytmisoitin Cajon (esp. Cajón) on saanutkin flamencomuusikoiden keskuudessa yleisen hyväksynnän ”flamencosoittimena”.

Flamencon suosioon Suomessa on vaikuttanut laaja määrä harrastajia sekä useimpien kansainvälisesti keskeisimpien artistien sekä ryhmien tiiviit vierailut 1990-luvun alusta lähtien. Tähän ovat vaikuttaneet erityisesti vuosittain järjestettävät ja kansainvälisesti merkittävät Tampereen Flamencoviikko ja Helsingin Flamencofestivaali. Uusin tulokas flamencofestivaalirintamalla on Helsingissä järjestettävä Kaari ja Roni Martinin johtama Flamingo-nykyflamencofestivaali.

Kesällä 2006 suomalainen flamenco sai kansainvälistä tunnustusta, kun Kaari ja Roni Martinin teos Kerro minulle sade palkittiin ensimmäisenä ulkomaisena teoksena Madridin koreografiakilpailun viisitoistavuotisessa historiassa. Vuonna 2007 Kerro minulle sade kutsuttiin Madridiin La otra mirada del flamenco -sarjaan, jossa se sai erityisesti huomiota osakseen ensimmäisenä kansainvälisenä esityksenä sarjan 12-vuotisessa historiassa, jossa on aiemmin nähty useita Espanjan nimekkäimpiä esiintyjiä.

Erityisesti suomalainen flamencotanssi on nostanut profiiliaan viime vuosina ja nykyään suomessa toimii useita eri tasoisia flamencotanssiryhmiä.

 

 

 

 

 

Lähteet: Wikipedia